Τεχνολογία και διαφορές από σόλες αθλητικών παπουτσιών

By | 9:13 π.μ. Leave a Comment

Οι σόλες συνήθως φτιάχνονται από καουτσούκ για περισσότερη αντοχή, καλύτερη πρόσφυση με το έδαφος και μεγαλύτερη απορροφητικότητα κραδασμών κατά το περπάτημα. Η κλασσική σόλα σε αθλητικά παπούτσια είναι ρηχού τύπου περίπλοκα σκαλίσματα, όμως ανάλογα με τη χρήση του κάθε αθλήματος έχουν σχεδιαστεί και χρησιμοποιούνται διαφορετικοί άλλοι τύποι, με πιο διαδεδομένους τους Herringbone pattern, Pivot-point και Pimpled tread.


Herringbone pattern (Ψαροκόκκαλο)

Ο πιο σύνηθες τύπος σόλας είναι το ψαροκόκκαλο. Χρησιμοποιείται περισσότερο σε αθλητικά trainers παπούτσια λόγο ότι συνδυάζει καλό κράτημα με ελάχιστη τριβή με αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση σε ταχύτητα.


Pivot-Point

Οι σόλες που χρησιμοποιούν pivot-point είναι γνωστές λόγο των διάφορων κύκλων που διακρίνονται κάτω από τη σόλα. Τα pivot-point βοηθούν στην μέγιστη πρόσφυση του ποδιού και αντίστοιχα του σώματος, και ονομάστηκαν από την κίνηση “pivot” που είναι γνωστή κίνηση στο basketball (αν και χρησιμοποιείται ως ορολογία και στα υπόλοιπα αθλήματα). Ο χαρακτηριστικός κύκλος pivot-point βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο σημείο της σόλας κάτω από το μετατάρσιο του μεγάλου δάχτυλου του ποδιού, μιας και είναι ακριβώς το σημείο που χρησιμοποιείται για την ισορροπία του σώματος κατά την κίνηση pivot.


Pimpled tread

Σόλα με πολλά σπυρωτά σημεία όπου συνδυάζει το κράτημα του ψαροκόκκαλου με το γλίστρημα για τις ανάγκες του αθλήματος.
adidas Stan Smith

Converse outsole

Το ιδιαίτερο στυλ της σόλας των Converse Chuck Taylor (diamonds and lines), σχεδιάστηκε το 1928 και δεν έχει αλλάξει από τότε. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του παρέχει καλύτερο κράτημα και λιγότερο γλίστρημα (better grip, less slip).
Converse All Star Chuck Taylor


--

Σόλες ανάλογα την χρήση του αθλήματος

Αθλήματα ανοιχτών γηπέδων (field sports)

Σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο ή baseball όπου διαδραματίζονται σε ανοιχτούς χώρους συχνά χρειάζονται οι αθλητές παπούτσια με σκληρές σόλες ώστε να έχουν μέγιστη απόδοση σε ταχύτητα και λιγότερη κούραση καθ'όλη τη διάρκεια της άθλησης. Τα αθλητικά παπούτσια με σκληρές σόλες είναι γνωστό πως βοηθούν στην λιγότερη κούραση. Συχνά οι σόλες είναι και με καρφιά για την υποβοήθηση κρατήματος στο ανοιχτό γήπεδο.

Αθλήματα κλειστών γηπέδων (Court Sports)

Αθλήματα σε κλειστά γήπεδα συχνά απαιτούν από τους αθλητές να συνδυάζουν ταχύτητα και κράτημα. Τέτοια αθλήματα είναι το basketball, handball, volleyball κ.α. Για τα αθλήματα αυτά απαιτούνται ανθεκτικές σόλες στην δύσκολη χρήση μαζί με την πλήρη υποστήριξη σε πρόσφυση για την κίνηση στο κλειστό γήπεδο. Οι ιδανικές σόλες για τα περισσότερα αθλήματα που μπορούν να αντέξουν για αυτές τις απαιτήσεις είναι ο συνδυασμός ψαροκόκκαλου (Herringbone pattern) με Pivot-point. Η συνεχή και επαναλαμβανόμενη χρήση των παπουτσιών και η επίδραση τους με το έδαφος, επίσης απαιτεί από τις σόλες να παρέχουν μέγιστη απορρόφηση κραδασμών.
adidas Originals Gazelle

Τέννις

Το τέννις παίζεται σε διάφορα γήπεδα, χώμα ή τάπητας, και με διαφορετικά επίπεδα τριβής. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε γηπέδου χρησιμοποιούνται και διαφορετικές σόλες εφόσον η φύση της επιφάνειας του γηπέδου επηρεάζει κατά πολύ την τεχνική και την κίνηση των αθλητών.

Οι σόλες των παπουτσιών τέννις είναι πυκνές με σπειροειδές (Pimpled) σχέδιο και βοηθούν στην ελαχιστοποίηση σε γδαρσίματα και σχισίματα που προκαλούνται από το γλίστρημα κατά τη διάρκεια την κίνηση.

Ποδηλασία

Τα ποδηλατικά παπούτσια χρειάζονται σκληρές σόλες για περισσότερη απόδοση και μεταφορά δύναμης στο πετάλι. Οι σκληρές σόλες βοηθούν επίσης στη μείωση κούρασης και σε λιγότερες κράμπες.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: