Sneakers – Αθλητικά παπούτσια και τεχνολογία σόλας

By | 9:11 π.μ. Leave a Comment








Κύριος ρόλος των παπουτσιών είναι να προστατεύουν και να υποστηρίζουν τα πόδια κατά το περπάτημα. Ειδικά σε περιπτώσεις άθλησης τα παπούτσια ήταν απαραίτητα από πολύ παλιά. Τα είδη των αθλητικών παπουτσιών που ονομάζουμε sneakers ή trainers αρχικά δημιουργήθηκαν για άθληση αλλά πλέον φοριούνται περισσότερο ως καθημερινά.

Ο αγγλικός όρος trainer είναι συντόμευση της λέξης “training shoe”. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο όρος sneaker αναφέρεται στα casual και τα αθλητικά παπούτσια. Πιο συγκεκριμένα ορίζονται τα παπούτσια όπου είναι φτιαγμένα από υλικά ευπροσάρμοστα στο πόδι. Ονομάστηκαν sneaker γιατί κατά το περπάτημα δεν δημιουργείται θόρυβος και φορώντας τα μπορεί κάποιος να πλησιάσει κρυφά “sneak” κάποιον άλλο.

Ενώ ήταν γνωστό πως το καουτσούκ έχει την ιδιότητα να απορροφά τους κραδασμούς κατά την πρόσκρουση δύο αντικειμένων, δεν προτιμούνταν ως υλικό για σόλες παπουτσιών γιατί δεν είχε διάρκεια και χαλούσε εύκολα. Έτσι ενώ ήταν πιο ακριβό και προκαλούσε ερεθισμούς στα πόδια, το κύριο υλικό σόλας ήταν το δέρμα.

Η ανακάλυψη του συνδυασμού δύο υλικών, καουτσούκ και θειάφι, από τον Charles Goodyear στα τέλη του 18ου αιώνα ήταν και η έναρξη για την ευρεία χρήση του καουτσούκ ως κύριας σόλας για αθλητικά παπούτσια. Η ιδιαιτερότητα του συνδυασμού των υλικών ήταν πως αναμειγνύωντας ζεστό καουτσούκ με θειάφι, όταν κρύωνε δεν έχανε την ελαστικότητα του.

Καθ' όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα όλες οι γνωστές εταιρείες αθλητικών όπως adidas, Nike, New Balance, Reebok κ.α. είχαν δώσει μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της σόλας με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στην σημερινή εποχή όπου χρησιμοποιείται η ίδια βασική τεχνολογία στα στρώματα της σόλας από όλες τις εταιρείες.


Στρώματα σόλας

Για να φτιαχτούν τα trainers, χρησιμοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί συνδυασμοί υλικών. Υπάρχουν επίσης 3 βασικά στρώματα σόλας. Insole (εσωτερική σόλα), Midsole (μεσαία σόλα) και Outsole (εξωτερική σόλα).

Insole Styles

Ως insole ορίζουμε το εσωτερικό μέρος της σόλας που κολλάει την υπόλοιπη σόλα με το κύριο μέρος του υπόλοιπου παπουτσιού. Το εσωτερικό μέρος χρησιμοποιείται κυρίως για να απορροφά τον ιδρώτα του ποδιού και τους κραδασμούς κατά το περπάτημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εσωτερικής σόλας με τον πιο τυπικό να είναι ένα κυψελοειδές πλέγμα σκληρού απορροφητικού υφάσματος με πρόσθετες λειτουργίες ανάλογα με τον τύπο του παπουτσιού. Για παράδειγμα τα παπούτσια για τρέξιμο έχουν μια επιπλέον στρώση απορρόφησης κραδασμών στην εσωτερική σόλα. Οι πρόσθετες αφαιρούμενες εσωτερικές σόλες μπορούν επίσης να έχουν ορθοπεδική χρήση, υποστήριξη καμάρας ή ακόμη και μασάζ.

Midsole Styles

Η μεσαία σόλα ή αλλιώς midsole είναι το κομμάτι της σόλας ανάμεσα στην εμφανή εξωτερική σόλα και την εσωτερική σόλα. Κύριος ρόλος της μεσαίας σόλας είναι η απορρόφηση κραδασμών κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο. Πολλοί τύποι παπουτσιών, όπως τα γυναικεία σανδάλια, δεν έχουν midsole. Πιο συχνοί τύποι παπουτσιών με midsole είναι τα sneakers και τα αθλητικά παπούτσια όπου χρησιμοποιούνται περισσότερο για τρέξιμο ή καθημερινό περπάτημα. Η μεσαία σόλα σε αυτές τις περιπτώσεις γεμίζει το κομμάτι τις σόλας στη φτέρνα όπου δημιουργούνται και οι περισσότεροι κραδασμοί κατά το περπάτημα.

Outsole Styles

Η εξωτερική σόλα (Outsole) είναι το εμφανές κομμάτι της σόλας όπου βρίσκεται στο κάτω μέρος του παπουτσιού. Επειδή η εξωτερική σόλα είναι και το μέρος του παπουτσιού όπου έρχεται σε επαφή με το έδαφος, φτιάχνεται συνήθως από αδιάβροχα και αντιολισθητικά υλικά για περισσότερη αντοχή και καλύτερη πρόσφυση. Τα περισσότερα sneakers και αθλητικά παπούτσια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι φτιαγμένα από μίξη υλικών με κύριο το καουτσούκ. Τα sneakers που αναφέρονται ως Vulcanized έχουν φτιαχτεί από καλύτερη μίξη του καουτσούκ με θειάφι όπου κάνουν τις σόλες πιο ελαστικές και με μεγαλύτερη αντοχή από τα υπόλοιπα παπούτσια και γενικός τα Vulcanized sneaker θεωρούνται καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Με τον καιρό έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές πατέντες από εξωτερικές σόλες ανάλογα με την χρήση. Διαφορετικές σόλες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος όπως τις Pivot-point ή τις Herringbone pattern (ψαροκόκκαλο).


Διαβάστε την τεχνική και τους τύπους από τις σόλες στο σχετικό άρθρο.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 σχόλια: